Byrokratian purkamista

Tiistai 18.11.2014 klo 19:48 - - ulla -


Viime aikoina on kinasteltu siitä, onko julkinen sektori paisunut liikaa. Onhan se kasvanut, siis suhteessa yksityiseen puoleen niin, että vuonna 2012 julkisen talouden työntekijöiden osuus kaikista työntekijöistä oli Suomessa 24 prosenttia. Suhdelukuun vaikuttaa kuitenkin se, että yksityinen sektori on laman myötä supistunut. Juha Sipilä sai kuraa niskaansa nostaessaan esiin ajatuksen, että virkamiesten määrää on reippaasti vähennettävä. Hänen oletettiin puhuvan mittavista irtisanomisista. Väärin ymmärretty, joko tahallaan tai tahattomasti.

Tuottavuutta on parannettava, se on ihan selvä. Se ei kuitenkaan ole mahdollista lähtemällä suinpäin irtisanomisiin. Virkamiehistö voi supistua ilman irtisanomisiakin eläköitymisten seurauksena, kun vain tuottavuutta saadaan paremmaksi. Se taas onnistuu, jos ohjeita, määräyksiä ja valvontaa vähennetään.  Suora vaikutus saadaan sillä, että lähdetään harkitsemaan lakisääteisten velvoitteiden vähentämistä ja sääntelyn purkamista. Silloin esimerkiksi sääntelyn valvontaa varten pystytettyjä virkoja ei enää tarvita.

Normien purkamisen lisäksi on töitä järjesteltävä uudelleen, prosesseja sujuvoittaen. Esimerkiksi,meillä Salossa lähdettiin esimiesten yt-neuvotteluihin ajatuksella, että irtisanomisia tulee. Töitä uudelleen järjestelemällä ja eläköitymisiä hyödyntäen niiltä kuitenkin vältyttiin. Euromääräinen tavoite kuitenkin saavutettiin.

Poliitikkojenkin on nyt katsottava peiliin. Kieltojen ja holhoamisen sijaan on pyrittävä nykyistä enemmän mahdollistamaan asioita, jotka ovat hyviä. Byrokratian purkamisesta on puhuttu kauan, mutta nyt puheet on pantava täytäntöön. Yhteistyö eri tahojen välillä olisi tässä varmaan hyvinkin hyödyllistä.

Raskaasti velkaantuva valtiomme kaipaa säästöjä. Byrokratian purkaminen on kivuttomampi keino säästää ja lisätä tuottavuutta kuin loputtomat leikkaukset peruspalveluista. Byrokratiaa purkamalla pystytään keventämään julkisen sektorin kustannuksia, kunhan vain tahtoa löytyy. Tarvitsemme holhouksen ja viranomaiskontrollin sijaan enemmän luottamusta kansalaisiin, arkijärjenkäyttöä ja luovuutta. On lisättävä kansalaisten omaa vastuuta omasta elämästään.

 

Share |

Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini