Arvostusta kylätoiminnalle

Maanantai 24.11.2014 klo 9:48 - - ulla -


kylat.jpg

Viime torstaina järjestettiin Kylien Salo – hankkeen loppuseminaari, joka oli osa Kuntalaisena Salossa –keskustelusarjaa. Tilaisuudessa puheenvuoroja käyttivät eri kylien aktiivit kylien tiedottamisesta, kylän yhteishengen edistämisestä, kylän omasta tonttimarkkinoinnista, kylätalon ylläpidosta ja toiminnasta, teatteritoiminnasta sekä kylän edunvalvonnasta, kaavasta ja kunnallistekniikasta. Päällimmäisenä tilaisuudesta itselleni jäi valtava kunnioitus sitä kohtaan, kuinka paljon kylissä tehdään vapaaehtoista työtä yhteisen hyvän eteen. Toisaalta heräsi myös ajatus siitä, että kunnallisessa päätöksenteossa tämä toiminta vaatii paljon nykyistä enemmän arvostusta ja tukea.

Kylien ja kylätoiminnan merkitys on kasvanut viime vuosikymmeninä paikallisessa kehittämistoiminnassa. Kylien merkitys tuntuu vain kasvavan kuntien koon kasvaessa. Maaseudun asumisviihtyvyyden parantamiseen tähtäävät kehittämishankkeet ovat tärkeä osa maaseudun kehittämistyötä. Maaseudun asukkaita kannustetaan omaehtoisen, paikalliseen yhteistyöhön, jonka avulla rakennetaan alueelle yrittämismyönteistä ilmapiiriä, vahvistetaan kyläyhteisöjen toimintaa, vaalitaan maaseutu maisemaa ja -kulttuuriympäristöä sekä turvataan välttämättömät peruspalvelut.

Suomen kylätoiminta ryn kampanja Voimistuvat Kylät on pyrkinyt lisäämään kuntien ja kylien vuoropuhelua ja yhteistyötä mm. kylien palveluiden järjestämisessä. Kuntien resurssien vähetessä tällainen uudenlainen yhteistyö voisi avata monia mahdollisuuksia, eikä se saisi jäädä vain puheiden tasolle.

Pienenä konkreettisena asiana voisi olla apu markkinointiin. Mielestäni tieto paikallisista kylistä ja kylätoimijoista  sekä niihin liittyvistä aktiviteeteista on saatava kootusti yhden linkin alle kaupungin verkkosivuille. Sieltä ne on esimerkiksi uusien asukkaiden tai asuinpaikkaa etsivien helppo löytää.

 

Share |

Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini