Olutta ostamassa

Maanantai 9.2.2015 klo 23:11 - - ulla -


Päivän keskustelu on käynyt vilkkaana keskioluen ympärillä. Kun Keskusta viikonloppuna julkisti vaaliohjelmansa, niin otsikoihin nostettiin kaksi vuotta vanha ohjelmapaperi. Siinä esitettiin ajatus kaupassa myytävän oluen laimentamisesta 3.7 prosenttiin.  Samassa yhteydessä esitettiin, että jatkossa edistettäisiin tilaviiniyrittäjyyttä mm. sallimalla mietojen liköörien myynti tilaviinimyymälöissä, sekä sitä että Alkon ja vähittäiskaupan tulee ottaa pienpanimoiden tuotteita valikoimiinsa. Myös mm. anniskeluravintoloiden vapaampi aukiolo oli esitykessä yhtenä mahdollisena keinona.

Kukaan ei voi kiistää sitä, etteikö alkoholin tuomia haittoja pitäisi pystyä vähentämään Suomessa. En kuitenkaan usko, että tuo kulttuurimuutos saavutetaan holhoamista lisäämällä. Itse en kannata missään nimessä tuota keskioluen myynnin siirtämistä kaupoilta Alkolle. Uskon, että se päinvastoin lisää alkoholin kulutusta. Jos ihmiset pakotetaan hakemaan keskioluensa Alkosta, saattaa mukaan helposti tarttua myös vakevämpiä ostoksia.

Meille on Suomeen noussut paikallisia pieniä panimoita, jotka tuovat uusia tuotteitaan markkinoille. Melko uusi yritys alalla on mm. Mathildedalin kyläpanimo. Tällainen yrittäjyys monipuolistaa olutkulttuuriamme, tuoden samalla kaivattua toimeliaisuutta ja työpaikkoja maaseudulle.

 

Share |

Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini