Jätepäätökset - salolainen ikiliikkuja

Perjantai 22.1.2021 klo 16:37 - - Ulla -


Viime maanantain (18.1) kaupunginhallitus päätti viimein hyväksyä lietteiden vastaaottosopimuksen, määräaikaisena. Tämä merkitsee sitä, että salolaiset lietteet voidaan edelleen kuljettaa Salon puhdistamolle. Valitettavaa on, että tuo tasataksa nyt on jätehuoltolautakunnan päätöksellä tulosssa voimaan. Tämä toteutuisi joka tapauksessa ilman sopimustakin.  Nyt ei siis päätöstä tehty taksoista eikä myöskään jätteiden kuljetuksista, sillä ne ovat lautakunnassa päätettäviä asioita. 
Kopioin tähän oman tekstini tuolta joulukuulta. Tuo tekstissä mainittu oma maksuluokka umpisäiliöjätevedelle ei kuitenkaan toteutunut, vaan se poitettiin jätehuoltolautakunnan toimesta.
"Salossa ollaan oltu nyt pitkään tämän asian kanssa sopimuksettomassa ja laittomassa tilassa, koska meillä ei ole ollut sopimusta siitä, että Salon puhdistamo voisi ottaa vastaan lietteitä. Tässä on pyritty löytämään salolaisille edullisempaa ratkaisua. Sen verran asiaan on saatu muutosta, että umpisäiliöjätevedelle on saatu oma maksuluokkansa. Nyt on lisäksi saatu neuvoteltua tämä sopimus vuoden mittaiseksi määräaikaiseksi, jolloin tilannetta päästään arvioimaan uudelleen. Myös Salon Vesi on nostanut omia taksojaan, jotta nyt jätehuoltolautakunnan päättämät korotukset jäävät onneksi Salon eduksi, ja saadaan puskuria myös Salon puhdistamolle välttämättä eteen tuleviin investointeihin.
Maanantaina emme siis päättäneet hinnoista saati kuljetuksista, vaan Salon Veden ja LSJH:n välisestä sopimuksesta siten että meillä on myös Salon alueella virallinen lietteiden vastaanottopaikka.  Taksapäätökset tehdään siis jätehuoltolautakunnassa. Siellä toki keskustalaiset jäsenet olivat tätä nyt käyttöön tullutta tasataksaa vastaan, samoin kuin lautakunnan kaksi salolaista edustajaa (sdp ja kok).  Salon kaupunki valitti tuosta päätöksestä silloin, mutta hallinto-oikeus hylkäsi valituksen ja katsoi että taksa on maakunnallisesti tasapuolinen. Prosentuaalisesti korotukset tuntuvat tosi kovilta, vaikkakin vuositasolla tuo summa ei kovin valtava ole. Mutta siis tuntuu erittäin epäreilulta salolaisten kannalta tässä kohtaa.
Jos emme tätä sopimusta nyt olisi hyväksyneet, niin siinä tapauksessa olisivat salolaisten lietteet lähteneet vuodenvaihteen jälkeen Turkuun kuljetettaviksi. Siinä tapauksessa tämän hinnan lisäksi asukkaat olisivat joutuneet maksamaan myös tuon rahdin Turkuun.
Nämä jäteasiat ovat kovin monisyisiä, ja perustuvat jätelakiin, joka on hiukan vaikeatulkintainen ja jota meidän on kuitenkin noudatettava. Päätämme niin tai näin, niin aina lopulliset ratkaisut haetaan oikeusteitse. Näin on ollut jo vuosia."

Share |

Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini