Maailma muuttuu, ja psykiatrinen hoito siinä mukana

Torstai 20.1.2022 klo 21:31 - - Ulla


Eilen (SSS 17.1) paikallislehden mielipidepalstalla oli Juhani Nummentalon juttu Halikon sairaalan historiasta. Itse olen nyt viime vuosina seurannut tilannetta myös eri näkökulmasta, ei työntekijänä vaan päättäjänä. 

Psykiatrinen sairaanhoito on vuosien saatossa tosiaan muuttunut paljon. Vuodeosastohoitoa pyritään kaiken aikaa vähentämään ja tuomaan apua lähelle ihmistä, sinne omaan toimintaympäristöön, jopa kotiin. Sama pätee oikeastaan kaikkeen terveydenhuoltoon. Näin pyritään välttämään turhia sairaalapäiviä ja jopa laitostumista, ja samalla pitämään yllä asiakkaan toimintakykyä.

 Eilisestä Nummentalon kirjoituksesta oli kuitenkin unohtunut oleellinen asia. Päivystysasetus, joka annettiin vuonna 2015, edellyttää että psykiatrisen sairaalan tulee sijaita päivystävän sairaalan välittömässä läheisyydessä. Psykiatrisilta potilailla tulee olla mahdollisuus monialaiseen arviointiin ja samoihin palveluihin kuin muillakin päivystyspotilailla. Valitettavaa on, että Halikon sairaalan sijainti ei täytä noita vaatimuksia. Erikoissairaanhoidon näkökulmasta tilat siellä eivät myöskään täytä nykyajan vaatimuksia yhteishuoneineen ja vessoineen. Ylläpitokustannukset ovat hyvin suuret, yli miljoona euroa vuodessa

Salon kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat yhteistyössä pohtineet tuon Halikon sairaala-alueen jatkokäyttöä, ja siellä onkin jo kaavoitus käynnissä.

 Samaan aikaan kun uusi psykiatrinen sairaala rakentuu, on suunnitelmissa kehittää ja lisätä maakunnan eri alueille, myös Saloon, monipuolisia ja nykyistä tehostetumpia avopalveluita.Näissä tulee ottaa vahvasti mukaan kumppaneiksi myös kolmas sektori. Salon erityishaasteena on Vilhonkadulla sijaitsevat käyttöikänsä päähän tulleet vanhan mielenterveystoimiston tilat. Niille sairaanhoitopiirissä ollaan oltu suunnittelemassa uusienkorvaavien tilojen hankintaa keskustan tuntumasta, jossa ne ovat helposti saavutettavissa. Näihin suunnitelmiin toivon myös uusien aluevaltuutettujen sitoutuvan.

Kirjoitus julkaistiin Salon Seudun Sanomissa 19.1.2022

Share |

Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini