Kuntavaalit ihan nurkan takana

Maanantai 20.2.2017 klo 15:47 - - Ulla


Tämä hiukan tavallista pidempi vaalikausi alkaa olla lopuillaan, ja kuntavaaleihin on aikaa enää reilu kuukausi. Viikon kuluttua on ehdokaslistat oltava valmiina. Tässä on nyt vaan ollut niin paljon asioita kesken, että tuo vaalien aika on päässyt hiipimään näinkin lähelle lähes huomaamatta.

Kausi on ollut lievästi sanottuna työntäyteinen. Asioita on ollut paljon, ja ne ovat enimmäkseen olleet vaikeita, tai ainakin hankalia. Tätä kautta aloittaessamme Salon kaupungin vuoden 2012 tilinpäätös oli 40,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Lähdimme nykyisen kaupunginhallituksen kanssa siis liikkeelle melko haastavasta tilanteesta. Tässä välillä olemme käyneet läpi Suomen suurimman yksittäistä seutukuntaa kohdanneen rakennemuutoksen, ja samalla hioneet organisaatiota Suomen suurimman kuntaliitoksen jäljiltä.

Nyt, neljän vuoden jälkeen on aika hieno tieto se, että vuoden 2016 tilinpäätös on n. 6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Taloutta on siis sopeutettu ja menoja leikattu merkittävästi, mutta palvelutaso on pystytty siitä huolimatta pitämään melkoisen hyvällä tasolla.

Pikkuhiljaa on pystyttävä talouden sopeuttamisen ohella suuntaamaan katseemme ynä enemmän myös kaupungin kehittämiseen. Tarvitsemme aktiivista elinvoimapolitiikkaa, uusia yrityksiä ja lisää työpaikkoja. Tarvitsemme monipuolisempaa elinkeinorakennetta. Vaalikauden loppuun osui kaksi merkittävää tulevaisuuteen vaikuttavaa päätöstä; osaamiskeskittymän perustaminen sekä uuden kaupunginjohtajan valinta. Nämä kaksi asiaa ovat sellaisia, että ne antavat meille hyvät eväät kaupungin kehittämistä ajatellen. Salo tarvitsee osansa Varsinais-Suomen positiivisesta rakennemuutoksesta.

Kevään vaaleissa valittava valtuusto tulee olemaan merkittävässä roolissa maakuntauudistuksen läpi viemisessä. Millainen on uusi kunta, mikä on kaupungin ja maakunnan välinen työnjako, miten pystymme valvomaan kaupunkimme etua suhteessa maakuntaan uudistusta tehtäessä ja sen jälkeen? Vaikka soteen liittyvät asiat lähtevät pois kaupungin päätösvallasta, jää meille silti merkittäviä, ja melko monimutkaisiakin asioita.

Olisi hyvä, jos uuteen valittavaan valtuustoon saataisiin sopivassa suhteessa kokemusta ja osaamista asioista, ja sen lisäksi uusia ihmisiä ja heidän kauttaan uusia ja raikkaita ajatuksia Salon parhaaksi.

 

Share |

Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini