Uskallammeko uudistaa

Tiistai 7.3.2017 klo 13:25 - - Ulla


Tänään sairaanhoitopiirin hallituksessa muotoiltiin piirin lausuntoa soten valinnanvapaudesta. Aihe herättää luonnollisesti paljon keskustelua, sillä paljon kysymyksiä on vielä auki. Harmillista tässä keskustelussa on se, että vieläkin tuntuu monelle taholle olevan epäselvää se, tarvitaanko tällaista uudistusta ylipäätään. Oikeasti, tätä muutosta on maassamme tehty jo yli kymmenen vuotta, eri hallitusten toimesta. Suurin ongelma nykytilassa on se, että kustannukset karkaavat ja palvelut rapautuvat. 

Mikäli nyt olen oikein valmistelijoita ymmärtänyt, niin tässä uudistuksessa halutaan antaa aika paljon vastuuta alueille itselleen. Maakuntien toimijoista itsestään on tulevaisuudessa kiinni, miten saadaan lähipalvelut turvattua jatkossakin lähellä meitä käyttäjiä. Uskalletaanko tuo vastuu ottaa vastaan?

Harmitusta tuntuu nyt aiheuttavan erityisesti se, että palveluiden tuottaminen ei ole jatkossa enää mahdollista kuntien tai kuntien omistamien yhtiöiden toimesta. Toisaalta, koko uudistuksen pihvi on ollut se, että raskas ja erittäin säännelty sote-palveluiden tuottaminen otetaan pois kuntia rasittamasta, jotta niille jää enemmän resurssia keskittyä muihin asioihin, kuten elinvoimaan, sivistykseen ja ennaltaehkäisevään toimintaan.

Meillä täällä Varsinais-Suomessa ei ole varaa jäädä odottelemaan, vaan asioissa täytyy vaan mennä eteenpäin hyvässä yhteistyössä eri tahojen kanssa. Länsirannikon kolmen sairaanhoitopiirin yhteistyötä on vahvistettava, jotta pysymme samassa vaihdissa Pirkanmaan ja HUSin alueen kanssa. Vastustamalla eivät asiat etene.

Share |

Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini