Kaikkien aikojen kuntavaalit

Perjantai 30.4.2021 klo 11:37 - - ulla-

Kirjoitus on julkaistu Salon Seudun Sanomissa 30.4.2021

Tulossa on kaikkien aikojen kuntavaalit. Näin totesi Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen. Uudet valtuustot tulevat tekemään tulevaisuuden kunnan ja määrittelemään millainen kaupunki on sen jälkeen kun sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille, nykyisen aikataulun mukaan 1.1.2023 alkaen. Aikataulu toki voi vielä muuttua.

Kyse on kaupungin edunvalvonnasta sekä kaupungin ja hyvinvointialueen työnjaosta, talousvaikutuksista, kiinteistöistä, siirtyvistä sopimuksista ja henkilöstöstä, sekä huoli rajapintaan jäävistä tehtävistä kuten opiskelijahuollosta ja työllistämisestä.  Tämä kaikki on hoidettavana normaalin arkisen kaupungin päätöksenteon ohella. Aiheesta on julkisuudessa puhuttu todella vähän.  

Varsinais-Suomessa uudistuksen valmistelu pohjautuu kuntien ja sairaanhoitopiirin yhdessä hyväksymään terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaan. Työ etenee tällä hetkellä kahden hankkeen kautta, ja keskittyy palveluiden sisältöjen kehittämiseen.

Rakenneuudistushanketta hallinnoi Vsshp. Mm. palveluketjuja mallintamalla ja palvelurakennetta yhtenäistämällä painopistettä siirretään peruspalveluihin ja varhaiseen ongelmien ehkäisyyn. Erityistä huomiota kiinnitetään monialaista tukea tarvitsevien lasten ja nuorten palveluihin sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin, joiden nykytilasta myös itselleni on viime aikoina tullut hyvin huolestuttavaa viestiä eri tahoilta. Keskiössä ovat myös ikäihmisten akuutit palvelut.

Ehkä kiireellisin asia on maakunnassa käytössä olevien yli 40 erilaisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän sekä kirjaamiskäytäntöjen yhtenäistäminen, nimenomaan potilaan ja asiakkaan näkökulmasta. Ilman yhtenäistä järjestelmää ei sote-integraatio voi oikeasti toteutua eikä päällekkäisyyksistä päästä eroon. Tämä valmistelu on jo aloitettu, ja siitä on myös päätöksiä tehty shp:n hallituksessa.

Tulevaisuuden sote-keskushanketta hallinnoi Turun kaupunki, ja siellä merkittävänä asiana näen erityisesti kaikki maakunnan kunnat kattavan etähoidon palvelutuotantoyksikön, digiklinikan kehittämisen. Uskon, että tuo digiklinikka tulee parantamaan yhdenvertaista sähköisten palveluiden toteutumista koko maakunnassa.

Näitä asioita on vietävä eteenpäin joka tapauksessa. Jotta tähän mennessä tehty valmistelutyö ei menisi hukkaan, on maakunnassa lähdetty pohtimaan myös vapaaehtoisen alueellisen sote-organisaation rakentamista riippumatta siitä, mikä on kansallisen uudistuksen lopputulos. Sairaanhoitopiirin hallituksessa olemme tehneet päätöksen, että piiri kutsuu kuntia keskusteluun vapaaehtoisen valmistelun aloittamisesta.

Toivoisin, että näissä asioissa löytyisi yhteinen sävel maakunnan kuntien kesken, sillä olemme jo nyt monista muista maakunnista jäljessä. Tässä myös Salon kaupungin uudet päättäjät tulevat olemaan paljon vartijoina, sekä kaupungin aseman turvaamiseksi maakunnan kokonaisuudessa että kaupungin palveluiden näkökulmasta .

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2021 Salo Keskusta sote

Tervetuloa takaisin

Perjantai 22.1.2021 klo 16:20 - - Ulla -

Mukavaa että löysit kotisivuilleni. Tämä foorumi on ollut suljettuna nyt vuoden verran, Suljin sen siksi, että jatkuva päivittäminen tahtoi jäädä tekemättä. Nyt kuitenkin päätin avata sivut vielä uudestaan. Tämä siksi, että kevään kuntavaalit käydään tänä vuonna hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Normaali jalkatyö ja torielämä jää varmasti vähiin koronan vuoksi.

Ajattelin siis, että pyrin parantamaan tapani, ja kirjoittelemaan silloin tällöin tänne ajatuksiani luettavaksesi. Sivuilla olevan palautelomakkeen kautta voit myös ottaa yhteyttä, mikäli jotain on mielen päällä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2021, Salo, Keskusta

"Valinnat on tehty, pulinat pois"

Maanantai 14.6.2010 klo 16:59 - - ulla -

Viime viikonloppuna oli oikea puoluekokousten suma. Suurin mielenkiinto kohdistui ehdottomasti Lahteen, jossa me keskustalaiset kokoonnuimme valitsemaan maallemme uutta pääministeriä sekä puolueellemme uutta johtoviisikkoa. Jos joku odotti, että keskusta vetäytyy itsesäälissään nuolemaan galluphaavojaan, sai nyt katkerasti pettyä. Viikonloppu osoitti, että puolueella on viisas ja tilannetajuinen kenttäväki, joka osaa reagoida tilanteeseen oikealla tavalla. Saimme loistavan johtoviisikon. Mikä tärkeintä, saimme vaihdettua monissa kohuissa ryvettyneen puoluesihteerimme uuteen, luottamusta nauttivaan, kokeneeseen politiikan tekijään Timo Laaniseen. Tunnelma kokouksessa oli todella hyvä.

Varsinais-Suomen kannalta on hienoa, että saimme tänne kaksi varapuheenjohtajaa. Tämä voi olla vauhdittamassa sopivasti kenttäväkeämme myös tuleviin eduskuntavaaleihin.  Jos hyvin käy, on enemmän kuin mahdollista ja jopa todennäköistä, että meillä on myös varsinaissuomalainen ministeri seuraavassa hallituksessa. Ei olisi ollenkaan huono juttu maakuntamme edunvalvonnan kannalta, joka ei nykyisellään tunnu toimivan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kokoomus vannoo kuntaliitosten ja suurten kuntien nimeen. Jos meidän seuraava hallituksemme on sinipunainen, ei Suomessa kohta ole kuin korkeintaan kuusikymmentä kuntaa. Tähän suuntaan linjasivat sekä kokoomus että demarit ryhmäpuheenvuoroissaan kuntaliitossa edellisviikolla. On kyllä vaikea kuvitella, että kuntien ahdinko olisi voitettavissa pelkästään rajoja siirtelemällä. Tarvitaan uusia toimintatapoja ja palvelurakenteen kehittämistä. Tavoitteena tulee olla edelleen koko Suomen voimavarojen hyödyntäminen ja alueellinen oikeudenmukaisuus, ei keskittäminen, joka tuntuu nyt olevan monien intresseissä.

Valinnat on tehty, työ tästä vasta alkaa. Toivotan onnea ja menestystä uudelle pääministerillemme!

2 kommenttia . Avainsanat: puoluekokous, keskusta