Sairaanhoitopiiri edistää Salon sairaalaa määrätietoisesti

Keskiviikko 8.12.2021 klo 9:32 - - Ulla -

Salon sairaalahanke on edennyt sairaanhoitopiirin päätöksenteossa määrätietoisesti, vaikka Juhani Nummentalo kirjoituksessaan (SSS 5.12.) ilmaisi huolensa hankkeen etenemisestä. Sairaanhoitopiirin hallituksessa hanketta on viety yhteistyöllä eteenpäin. Tätä yhteistyötä on jatkettava ja hankkeen kanssa on oltava hereillä, kunnes hanke on saatu valmiiksi.

 Salon sairaala on sairaanhoitopiirin investointisuunnitelmissa ensi vuodelle. Suunnitelma hyväksyttiin osana talousarviota yksimielisesti sekä hallituksessa että myös valtuustossa vain runsas viikko sitten, 30.11.2021. Olin myös kiinteistöjaostossa hyväksymässä valinnat Salon sairaalan uudistamisen suunnittelijoiksi, tämäkin päätös tehtiin yksimielisesti. 

 Hanke on ollut hyvässä, yhteisesti sovitussa myötätuulessa maakunnallisessa päätöksenteossa. Sairaalamme tarpeellisuus ymmärretään Varsinais-Suomessa laajasti. 

 Totta on, että sosiaali- ja terveysministeriö on pidättäytynyt ottamasta rakentamisen poikkeuslupaan kantaa ja halunnut siirtää asian tulevalle aluehallinnolle. Pidän tätä näkökulmaa hyvänä: ministeriö kunnioittaa tulevan hyvinvointialueen itsemääräämisoikeutta. Näin sen pitääkin olla. Alueet saavat itsenäisesti päättää palvelurakenteestaan. 

 Samalla, kun ministeriö toteaa päätöksentekovallan kuuluvan hyvinvointialueelle, hanke kohtaa harmillisen ja valitettavan aikatauluviiveen. Keskustelimme tästä sairaanhoitopiirin hallituksessa viime kokouksessa etsien ratkaisua ja kerroimme huolen hankkeen viivästymisen vaikutuksista eteenpäin ministeriöön. 

 Sairaanhoitopiirin hallitus hakee tapoja edistää Salon sairaalaa tässä tilanteessa mahdollisimman pikaisesti, ja mahdollisimman vähäisin viivein. Toivomme voivamme – sairaanhoitopiiri yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa - saavuttaa yhteisen ratkaisun niin, että Salon sairaalahanke etenee mahdollisimman pikaisesti. 

Juhani Nummentalo toivoo kirjoituksessaan aluevaaliehdokkaiden tutustuvan Salon sairaalahankkeeseen. Tästä toiveesta on helppoa olla samaa mieltä – jo siksi, ettei hankkeen etenemisestä leviäisi turhia päätöksentekoon tai maakunnalliseen yhteistyöhön liittyviä mörköjä ja pelkoja. Varsinais-Suomi tarvitsee Salon sairaalan.

Kirjoitus julkaistiin Salon Seudun Sanomissa tänään 8.12.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Salo, sairaala, hyvinvointialue, aluevaalit

Kaikkien aikojen kuntavaalit

Perjantai 30.4.2021 klo 11:37 - - ulla-

Kirjoitus on julkaistu Salon Seudun Sanomissa 30.4.2021

Tulossa on kaikkien aikojen kuntavaalit. Näin totesi Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen. Uudet valtuustot tulevat tekemään tulevaisuuden kunnan ja määrittelemään millainen kaupunki on sen jälkeen kun sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille, nykyisen aikataulun mukaan 1.1.2023 alkaen. Aikataulu toki voi vielä muuttua.

Kyse on kaupungin edunvalvonnasta sekä kaupungin ja hyvinvointialueen työnjaosta, talousvaikutuksista, kiinteistöistä, siirtyvistä sopimuksista ja henkilöstöstä, sekä huoli rajapintaan jäävistä tehtävistä kuten opiskelijahuollosta ja työllistämisestä.  Tämä kaikki on hoidettavana normaalin arkisen kaupungin päätöksenteon ohella. Aiheesta on julkisuudessa puhuttu todella vähän.  

Varsinais-Suomessa uudistuksen valmistelu pohjautuu kuntien ja sairaanhoitopiirin yhdessä hyväksymään terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaan. Työ etenee tällä hetkellä kahden hankkeen kautta, ja keskittyy palveluiden sisältöjen kehittämiseen.

Rakenneuudistushanketta hallinnoi Vsshp. Mm. palveluketjuja mallintamalla ja palvelurakennetta yhtenäistämällä painopistettä siirretään peruspalveluihin ja varhaiseen ongelmien ehkäisyyn. Erityistä huomiota kiinnitetään monialaista tukea tarvitsevien lasten ja nuorten palveluihin sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin, joiden nykytilasta myös itselleni on viime aikoina tullut hyvin huolestuttavaa viestiä eri tahoilta. Keskiössä ovat myös ikäihmisten akuutit palvelut.

Ehkä kiireellisin asia on maakunnassa käytössä olevien yli 40 erilaisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän sekä kirjaamiskäytäntöjen yhtenäistäminen, nimenomaan potilaan ja asiakkaan näkökulmasta. Ilman yhtenäistä järjestelmää ei sote-integraatio voi oikeasti toteutua eikä päällekkäisyyksistä päästä eroon. Tämä valmistelu on jo aloitettu, ja siitä on myös päätöksiä tehty shp:n hallituksessa.

Tulevaisuuden sote-keskushanketta hallinnoi Turun kaupunki, ja siellä merkittävänä asiana näen erityisesti kaikki maakunnan kunnat kattavan etähoidon palvelutuotantoyksikön, digiklinikan kehittämisen. Uskon, että tuo digiklinikka tulee parantamaan yhdenvertaista sähköisten palveluiden toteutumista koko maakunnassa.

Näitä asioita on vietävä eteenpäin joka tapauksessa. Jotta tähän mennessä tehty valmistelutyö ei menisi hukkaan, on maakunnassa lähdetty pohtimaan myös vapaaehtoisen alueellisen sote-organisaation rakentamista riippumatta siitä, mikä on kansallisen uudistuksen lopputulos. Sairaanhoitopiirin hallituksessa olemme tehneet päätöksen, että piiri kutsuu kuntia keskusteluun vapaaehtoisen valmistelun aloittamisesta.

Toivoisin, että näissä asioissa löytyisi yhteinen sävel maakunnan kuntien kesken, sillä olemme jo nyt monista muista maakunnista jäljessä. Tässä myös Salon kaupungin uudet päättäjät tulevat olemaan paljon vartijoina, sekä kaupungin aseman turvaamiseksi maakunnan kokonaisuudessa että kaupungin palveluiden näkökulmasta .

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2021 Salo Keskusta sote

Tervetuloa takaisin

Perjantai 22.1.2021 klo 16:20 - - Ulla -

Mukavaa että löysit kotisivuilleni. Tämä foorumi on ollut suljettuna nyt vuoden verran, Suljin sen siksi, että jatkuva päivittäminen tahtoi jäädä tekemättä. Nyt kuitenkin päätin avata sivut vielä uudestaan. Tämä siksi, että kevään kuntavaalit käydään tänä vuonna hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Normaali jalkatyö ja torielämä jää varmasti vähiin koronan vuoksi.

Ajattelin siis, että pyrin parantamaan tapani, ja kirjoittelemaan silloin tällöin tänne ajatuksiani luettavaksesi. Sivuilla olevan palautelomakkeen kautta voit myös ottaa yhteyttä, mikäli jotain on mielen päällä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2021, Salo, Keskusta