Työn tekeminen kannattavaksi

Lauantai 21.3.2015 klo 17:54 - - ulla -


Työn tekemistä, sekä sen vastaanottamista että teettämistä, tulee poliittisilla päätöksillä helpottaa , ei vaikeuttaa.  On aina parempi sekä ihmisen itsensä että yhteiskunnan kannalta, että on työtä ja tekemistä.  Joutenolo ei ole hyväksi.  Nykyinen järjestelmä ei ole riittävän kannustava. Sosiaaliturvajärjestelmäämme tulisi yksinkertaistaa ja kehittää niin, ettei työn vastaanottamisesta rangaistaisi. Tässä voisi olla apuna perustulo. Perustulon päälle tuleva palkka ei laskisi perustulon määrää, jolloin myös pätkätöiden vastaanottaminen olisi kannattavaa. Salon seutukunta voisi olla sopiva alue perustulokokeilulle. Oli malli sitten mikä tahansa, on meidän luotava sellainen sosiaaliturvan ja verotuksen yhdistävä järjestelmä, joka on riittävä ja kannustaa ihmisiä työntekoon. 

Työttömyyden torjumisen sijaan Suomessa pitäisi enemmän keskittyä työllisten määrän lisäämiseen.  Viime vuosina ovat uudet työpaikat syntyneet lähinnä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Uskon, että juuri ne ovat avainasemassa, kun laitamme Suomea kuntoon. Yrityksissä on olemassa valtavasti tekemätöntä työtä, jos vain työllistämisen riskejä voitaisiin pienentää.  Alkavalla vaalikaudella on siksi panostettava työllistämisen helpottamiseen sekä riskien minimointiin. Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen pitäisi löytyä kannusteita ja byrokratiaa vähentää. Koeaikaa tulisi pidentää, jotta virherekrytoinnin pelko pienenisi.  Joustavuutta ja paikallista sopimista pitäisi mahdollistaa silloin, kun yhteinen tahto on paikallisesti löydettävissä. Kaikki keinot käyttöön, sillä työ luo uutta työtä!

Avainsanat: työ, yrittäjyys, perustulo

Share |


Kommentit

26.3.2015 11:39  Voitto Hassi

Hyvä kirjoitus, asia on juuri näin.

7.4.2015 11:27  kirsi matintalo

Koeaikaa tulisi ehdottomasti lyhentää koska työnantajat oppivat käyttämään sitä nopeasti väärin. Projekti yms työhön on helppo palkata henkilö jolle ei ole tarkoitustakaan antaa lisää töitä. Näinhän kävi kunta-alallakin kun kunnat yms. palkkasivat pätkätyöläisiä puoleksivuodeksi. Puolenvuoden jälkeen tuli kenkää ja heti seuraavana päivänä tuli taloon toinen pätkätyöläinen ja kun valtiolta sai vielä avustusta pätkätyöläiosestä, näin sitä käytettiin törkeästi väärin. Samaa työhön palkattiin vusikausia pätkätyölkäinen.
Ja työttömän epävarmuus vain jatkui ei lomia ei mitään jatkuvuutta, ei voi suunnitella yhtään tulevaisuuttaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini