Puoluekokous Turussa

Sunnuntai 22.6.2014 klo 18:31 - - ulla -

puoluekokous_22.jpg

Viime viikonloppuna järjestettiin Suomen Keskustan 75. puoluekokous Turun Messukeskuksessa. Sain kunnian toimia kokouksessa puheenjohtajana. Kokemus oli todella hieno. Sain olla nuijan päässä kopauttamassa Juha Sipilän jatkokaudelle puolueemme puheenjohtajana. Varapuheeenjohtajiksi valittiin Annika Saarikko, Juha Rehula ja Anu Vehviläinen. Puoluesihteerinä jatkaa Timo Laaninen. Tällä joukkueella on hyvä lähteä tekemään töitä kohti ensi vuoden eduskuntavaaleja. Itse tulin valituksi edelleen Keskustan puoluevaltuuston jäseneksi.

puoluekokous.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Luottamuspulaa

Lauantai 3.5.2014 klo 19:03 - - ulla -

Vaikeina aikoina on yleisesti tapana haukkua johtajia, tekivätpä he mitä hyvänsä. Kun hankalia asioita ei muuten pystytä käsittelemään, etsitään syntipukki, jonka niskaan ongelmat ja vastuu on helppo sysätä. Samaan tapaan myös Salossa on tyytymättömyys nykyiseen tilanteeseen lastattu kaupunginjohtajan päälle.

Kummallista on se, että asioita ei edes yritetty tuoda keskusteluun missään vaiheessa esim. kehityskeskusteluissa, vaan kaikessa hiljaisuudessa alettiin kerätä nimiä listaan. Julkisuuteen tilanne tuotiin sitten lehdistön kautta, täysin yllätyksenä asianosaisille. Ei kovin fiksu toimintatapa mielestäni.

Se, että tyytymättömyyttä on eri poliittisissa ryhmissä, on enemmänkin sattumien summaa. Joku valtuutettu kuuluu henkilöstöön ja on suivaantunut henkilöstösäästöistä ja lomautuksista, toinen omaan lähipiiriin tai lähiympäristöön kohdistuneista leikkaustarpeista. Tosiasiassa kyse on kuitenkin ollut pakollisista toimista, joilla on saatu kaupungin menojen kasvu taittumaan. Todellisia syitä luottamuspulaan voi vain arvailla. Tähän asti kuullut selitykset ovat olleet mielestäni lähinnä naiiveja ja lapsellisia. Yhtään todellista asiaa, joka voisi olla perusteena irtisanomiseen, ei ole tullut ainakaan minun korviini. Niitä odotellessa...

Itse kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana koen olevani vahvasti osa tätä johtamisjärjestelmää. Jos siis meillä sanotaan olevan johtamisongelma, koen olevani asiassa osallinen. Pidän kummallisena sitä, miten kukaan johtava poliitikko voi ulkoistaa itsensä tällaisesta asiasta. Itse aloittaisin syyllisten etsimisen katsomalla peiliin.

Koen, että Salossa oleva poliittinen kulttuuri vaikeuttaa asioiden hoitoa nykyisellään. Luottamushenkilöiden ja virkamiesten keskinäiset roolit ovat sekoittuneet. Meillä on innokkaita ja melko kokemattomia luottamushenkilöitä, joilla on suuri halu käyttää valtaa. Välillä tuntuu unohtuvan se, että valmistelu kuuluu viranhaltijoille eikä kaikkiin asioihin ole syytä luottamushenkilöiden sotkeutua. Valmistelun perusteella päättäjien tehtävänä on valita vaihtoehto, joka on paras kaupungin ja kaupunkilaisten kannalta. Lähtökohtaisesti luottamushenkilöiden tulisi luottaa virkamieheen, ei lähteä valmistelemaan asioita itse. Töitä pitäisi tehdä näiden roolien selkiyttämiseksi ja yhteistyön parantamiseksi. Vain yhteistyöllä voidaan mennä eteenpäin, ei repimällä.

Demokratiassa päätöksiä tehdään usein äänestysten kautta. Liian monesti tuntuu, että hävitty äänestys on liian vaikea pala nieltäväksi. Oletus tuntuu monella olevan, että itse on aina oikeassa. Olen kuullut kaipuuta edelliseen vaalikauteen, jolloin kaksi suurta poliittista ryhmää pystyi ratkaisemaan keskenään asioita. Onko kansa siis äänestänyt väärin?

Tuntuu, että ainut syy tähän toimintaan on huomion hakeminen. Tästä kertoo se, että asioita ei ole edes pyritty selvittelemään tai ratkomaan ennen julkituloa. Kaikki keinot ovat näköjään sallittuja, kun haetaan huomiota ja irtopisteitä. Tähän asti vihervasemmisto on kerännyt huomiota vastustamalla kategorisesti  lomautuksia, mitkä sinänsä ovat olleet välttämättömiä. Nyt kun kaupunginhallituksen enemmistö päätti unohtaa lomautukset tältä vuodelta, piti löytää uusi asia huomion saamiseksi.

Minusta kaupunki ei nyt tarvitsisi tällaista julkisuutta, vaan kaikki paukut pitäisi suunnata selviytymiseen ja yhteishengen sekä päätöksentekokulttuurin parantamiseen. Pisteiden keruun aika on sitten myöhemmin, kun on ensin saatu kaupunki hyvälle nousu-uralle.

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Metsän poika tahdon olla...

Maanantai 21.4.2014 klo 21:53 - - ulla -

Kaupunginhallitus linjasi viime viikolla äänestyksen jälkeen lausunnossaan Teijon kansallispuistohankkeesta lautakunnan esityksen mukaan, että metsästystä ja kalastusta pitäisi voida harjoittaa alueella myös tulevaisuudessa. Tämä ei kuulemma luonnonsuojelulain mukaan ole mahdollista missään tilanteessa, vaan kaupungin lausunto tulisi kaatamaan koko hankkeen.

Ei pidä paikkaansa. Lakiin voidaan kyllä tehdä poikkeamia kun niin halutaan. Niin tehtiin eduskunnassa Selkämeren kansallispuiston kohdalla. Selkämeren kansallispuistossa on luonnonsuojelulain 13 §:n rauhoitussäännösten estämättä sallittu harmaahylkeen metsästys. Kansallispuistoon liitettävillä yleisillä vesialueilla harmaahylkeen metsästys on sallittu siten kuin metsästyslain (615/1993) 7 ja 10 §:ssä säädetään. Koloveden kansallispuistossa on käsittääkseni hirvenmetsästys sallittu paikallisille poikkeamalla.

Asetuksella voidaan laista poiketa myös tässä paikallisolosuhteet  ja Perniön alueen runsas hirvikanta huomioon ottaen. Keskustelin asiasta MMM:n ylitarkastajan kanssa. Hänen mukaansa ei ole mitään ongelmaa toimia lain puitteissa kaupungin antaman lausunnon mukaan jos niin halutaan. Kyse on ympäristöministeriön tiukasta linjasta, joka minun korvissani kuulostaa uhkailulta.

Nyt ministeriö suosii tiukkaa linjaa, ja myöhemmin todennäköisesti tässäkin joudutaan kankeaan poikkeuslupamenettelyyn. Ainakin byrokratiaa saadaan pidettyä yllä ja suurta virkamieskoneistoa työllistettynä.

Riistaeläinten hallitsematon lisääntyminen tuollaisessa reservaatissa tulee aiheuttamaan metsätuhoja, uhkaamaan luonnon monimuotoisuutta sekä tuomaan ongelmia liikenteelle. Siitä kärsii siis myös itse kansallispuiston luonto. Tästä on jo kokemusta muualta Suomesta.

Monin paikoin Suomessa näitä ongelmia ehkäistään siten, että metsästystä jatketaan kankean poikkeuslupakäytännön turvin. Paikoin ympäristökeskus on joutunut kehottamaan seuroja lisäämään metsästystä kansallispuistojen läheisyydessä eläinkantojen liiallisen kasvun vuoksi.  Sipoonkorvessa on saanut metsästää  kolmen vuoden siirtymäajan puitteissa, ja nyt ollaan harkitsemassa, pitäisikö sitä jatkaa myös siirtymäajan jälkeen.

Kuten olen jo aiemmin todennut, en halua olla kaatamassa tätä Kansallispuistohanketta. Kaupunginhallitus tulee ilmeisesti käsittelemään asiaa uudelleen. Nähtäväksi jää, mikä on lopputulos silloin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teijo, kansallispuisto, metsästys

Vanha vuosi taputeltu...

Maanantai 30.12.2013 klo 19:26 - - ulla -

Joulu meni. Miten ihmeessä se aina tuntuukin siltä, että aika kulkee nopeammin vuosi vuodelta. Taas on yksi vuosi taputeltu, ja uusi jo kolkuttelee jo nurkan takana. Vuosi 2013 on ollut omalta osaltani todella vauhdikas ja tapahtumarikas.

Nuorin lapsi sai peruskoulun päätökseen, ja aloitti sekä lukiossa että ammattikoulussa. Energinen tytär päätti suorittaa kaksi tutkintoa yhtä aikaa. Pojilla taas on yliopisto-opiskelujen loppusuora käsillä, kummallakin omalla tahollaan.  Uusi mukava elämänvaihe tämäkin kun lapset itsenäistyvät, ja voi taas keskittyä enemmän omiin asioihin.

Tämän vuoden alussa aloitin kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan pestissä. Jo alkuvuodesta oli aivan selvää, että homma ei tule olemaan helppo. Työtä se onkin vaatinut, tunteja ei ole laskettu, Kiskon ja Salon väliä on ajeltu ahkerasti.  Yleinen käsitys tuntuu olevan, että luottamushenkilöt jotenkin rikastuisivat tällä työllä. Tuo käsitys on kuitenkin aika kaukana todellisuudesta, ja itse asiassa politiikka on melko kallis harrastus.  Yhtä ”palkallista” kokousta kohden on ajeltava aika monta kertaa erilaisiin palavereihin, eikä tunteja voi laskea.

Sekä kaupungin selviytymissuunnitelmaa että organisaatiouudistusta on valmisteltu vuoden aikana hyvässä yhteistyössä virkamiesten ja eri poliittisten ryhmien kanssa. Kritiikkiäkin on tullut paljon, mutta itse ajattelen kuitenkin, että oikeaan suuntaan on menty, ja tavoitteet on melkoisen hyvin saavutettu, tähän mennessä. Työ jatkuu alkuvuodesta, kun organisaatio käydään läpi alas asti. Nyt pitäisi löytyä se taso, jolla tämän kokoinen kaupunki voi pärjätä.

Yhteistyöhön eri poliittisten ryhmien kanssa olen ollut tyytyväinen. Erityisesti ryhmien keskeisten vaikuttajien kesken olemme käyneet keskusteluja oikein hyvässä hengessä. Se on mielestäni välttämättömyys tässä vaikeassa tilanteessa. Toivon, että jatkossakin voitaisiin jättää politikointi sivuun, ja keskittyä toimimaan yhteistyössä Salon parhaaksi.  Välillä on tuntunut, että vanhan Salon valtapuolueiden leireissä on ollut vaikea hyväksyä sitä, että kaupungissa on nyt muitakin suuria ryhmiä. Asioista on pitänyt käydä keskusteluja laajemman joukon kanssa, kompromissejakin on jouduttu hakemaan. Tilanne on siltä osin ollut erilainen kuin vanhassa Salossa.

Keskustan hallitusryhmän puheenjohtajana olen erittäin tyytyväinen oman ryhmäni työskentelyyn.  Ote on ollut aktiivinen ja keskusteleva. Olemme pystyneet löytämään useimmiten yhteisen linjan keskustelujen kautta, eikä ristiriitoja juuri ole ollut. Siitä suuri kiitos kaikille! Uutena jäsenenä meillä on tämän vuoden ollut Honkasen Raimo. Hän on sopeutunut ryhmäämme niin hyvin, että jotkut ulkopuolelta seuraavat ovat nähneet hänen jopa vievän joukkoamme. Se ei kuitenkaan onneksi pidä paikkaansa, vaan koen, että Raimo on ottanut oman paikkansa ryhmässä oikein hyvin ja asiallisesti tuoden ryhmäkeskusteluihin omaa näkökulmaansa. Myös lautakuntien puheenjohtajistoissa istuvat jäsenemme ovat olleet aktiivisesti mukana ryhmämme työskentelyssä, mikä on helpottanut asioiden käsittelyä. Erityiskiitos kunnallisjärjestön puheenjohtaja Askolle, joka on reiluuden ja oikeudenmukaisuuden ruumiillistuma!

Näin vuoden vaihteessa saa lukea erilaisista lupauksista ja kuntoremonteista.  Kun tämä poliittisen aktiivisuuden yhdistää seitsemänä päivänä viikossa tehtävään työhön kotieläintilalla, ei aikaa jää kauheasti harrastuksiin. En myöskään käy saleilla, koska en halua yhtään enempää aikatauluja kuin on pakko. Juoksutossut eteisessä sekä jumppamatto ja käsipainot olohuoneen nurkassa ovat niitä personal trainereita joita suosin. Ne mukautuvat omaan aikatauluuni, helposti ja edullisesti. Voin olla tyytyväinen siihen, että vaikka pari vuotta sitten sain lääkäriltä selän vuoksi juoksukiellon, niin nyt kovalla työllä olen saanut kroppani taas siihen kuntoon, että pitkä juoksulenkki sujuu melko helpostikin. Juoksuharrastus siis jatkukoon.

Nyt tuntuu, että ensi vuonna vasta tapahtuukin ja paljon, mutta niihin palaan sitten myöhemmin.

Oikein hyvää uutta vuotta Sinulle!

Kommentoi kirjoitusta.

Maalaisena kaupungissa

Torstai 9.5.2013 klo 18:53 - - ulla -

Jokainen voi kuulemma vapaasti valita asuinpaikkansa. Lisäksi, jos on valinnut asuinpaikakseen maaseudun keskusta-alueen sijaan, on aivan oikein että joutuu ajelemaan useita kymmeniä kilometrejä saadakseen palveluita.

Ymmärrän tuon näkökulman tavallaan, sillä näinhän me maaseudun ihmiset olemme tottuneetkin tekemään. Ei täällä mitään erikoisempia palveluja ole ennekään ollut, eikä niitä lisää ole pyydetty.

Olemme tottuneet logistisesti järkeistämään kulkemisemme. Samoilla reissuilla hoidetaan usein ruokaostokset sekä muut, kuten maatalouskauppaan ja rakentamiseen ym. liittyvät asioinnit, lasten kuljettaminen harrastuksiin tai kavereille sekä erilaisiin tutkimuksiin, usein myös erilaiset palaverit.  Harvemmin lähdemme viikonlopuksi citymaasturilla mökille, sillä useimmiten mökki ja vakituinen asunto sijaitsevat yhdessä ja samassa osoitteessa.

Ei kuitenkaan pidä paikkaansa se, että asuinpaikkansa voisi aina vapaasti valita. Laitan tuon ajatuksen samaan sarjaan kuin sen, että sähkö tulee töpselistä ja rahat automaatista.

Kun 25 vuotta sitten otimme tilan haltuumme, meidät velvoitettiin muuttamaan tilalle asumaan ennen kuin saimme sukupolvenvaihdoksen tehtyä. Nykyään säännökset eivät taida olla siltä osin enää yhtä tiukkoja. Ruuan tuottaminen, maatilan ja eläinten hoitaminen vastuullisesti kaupungista käsin on silti melko utopiaa.  

Salon kaupungin alueella on noin 1200 maatilaa (vuoden 2010 luku), ja peltoa kaupungin alueella on noin 56 000 hehtaaria. Näistä erityyppisiä kotieläintiloja on parisensataa, ja avomaan puutarhatiloja nelisenkymmentä sekä lisäksi matkailutiloja kymmenkunta. Lisäksi maatalous liitännäiselinkeinoineen työllistää välillisesti paljon erilaisia osaajia, urakoitsijoita ja yrittäjiä. Olisi aika mielenkiintoinen haaste tuoda nämä kaikki torin varrelle, lähelle palveluita.

Salon kaupunki on Suomen suurin maatalouspitäjä, jos mittarina käytetään maatalouden tuloja kunnan alueella. Toissa vuonna maatalous toi Saloon 80 miljoonaa euroa tuloina. Maatalouden tuotantorakennusten osuus maassamme on noin 10 % kaikista rakennuskuutioista. Uskoisin, että Salossa tuo prosenttiosuus on tällä hetkellä jopa tuota lukua suurempi. Ainakin kaupungin rakennustarkastuksen mukaan paljon lupia haetaan tällä hetkellä juuri maaseudun tuotantorakennuksiin, muun rakentamisen hiipuessa laskusuhdanteen vuoksi.

Vaikka maatalous ja maaseutuelinkeinot ovat paljon kehittyneet, eivät ne silti hoidu aivan itsestään, vaan työvoiman tarve alalla on erittäin suuri. Ihmisiä siis tarvitaan. Itse viljelijänä ajattelen myös niin, että on kaikkien kannalta parempi, että näillä seuduilla asustelee myös muita ihmisiä, jotka arvostavat suomalaista ja salolaista maaseutua.

Salon kaupunki on aikanaan syntynyt kauppa- ja markkinapaikaksi vauraan viljelysalueen keskelle. Ruoka tuotettiin maalla ja vaihtoi sitten omistajaa taajamassa. Nykyisin taitaa olla niin, että sähkö tulee töpselistä  ja ruoka kaupasta…

 

Kommentoi kirjoitusta.

Huono poliitikko

Torstai 25.4.2013 klo 11:40 - - ulla -

Koen tällä hetkellä olevani huono poliitikko. En nimittäin osaa aina katsoa miltä asiat näyttävät ulospäin. En myöskään osaa kerätä poliittisia irtopisteitä, koska ajattelen aina asiat asioina.

Tiistaina Sairaanhoitopiirin hallituksesta äänestimme Salon aluesairaalan synnytysosaston tilanteen selvittämisestä.  Itse olen edelleen tiukasti Salon kaupunginhallituksen linjauksen takana siitä, että toiminta säilyisi Salossa myös jatkossa. Palautetta en ole saanut kuin yhden puhelinsoiton verran, mutta haluan silti selittää käyttäytymistäni. Otan sen täysin omaan piikkiini, ja korostan että Salon Keskusta, itseni mukaan lukien, kannattaa osaston säilymistä täällä jos se vain suinkin on mahdollista.

Koin koko äänestyksen siinä tilanteessa turhaksi, koska keskustelun perusteella oli selvää että se ei tuota tulosta. Siitä syystä teimme Keskustan ryhmän toimesta päätöstekstiin muutosesityksen, että kyse ei ole valmistelusta osastojen siirtämiseksi, vaan selvitystyöstä koskien siirtoa.  Muutos hyväksyttiin hallituksessa yksimielisesti. Lisäksi keskustelussa korostettiin, että asiasta kaivataan erilaisia vaihtoehtoja, eikä vain yhtä valmista ratkaisua. Päätösten aika olisi myöhemmin.  Siinä tilanteessa tuntui tärkeämmältä saada tuo tekstimuutos aikaan kuin nimi lehteen siitä että olen äänestänyt enemmistöä vastaan.

Toinenkin syy käyttäytymiseeni oli. Tämä synnytysosastoasia on ollut esillä vuosikausia. Nyt se on lisäksi kaupungin omien virkamiesten leikkauslistalla. Asia nousee aina esille kuin korkki pintaan. En oikein usko, että se selviää hyssyttämällä ja lakaisemalla se pois, maton alle. Minusta olisi parempi saada selvityksiä kustannuksista ja muista seikoista, ja käydä sitten keskustelua. Joudumme joka tapauksessa miettimään ja priorisoimaan näitä asioita. Mitä pidämme tärkeänä jatkossa, perusterveydenhuollon lähipalvelut ja sairaalaratkaisu voivat olla jonain päivänä edessämme vastakkaisina vaihtoehtoina. Mitä silloin haluamme? 

Ensimmäisestä kokouksesta jäi hiukan huono maku. Tuntuu että piirin johtavat virkamiehet vannovat pelkästään suuruuden ekonomian nimeen. Minusta se on vanhanaikaista. Ainakin synnytysten osalta tuntuu että pientä taas arvostetaan, ovathan kotisynnytyksetkin nyt nostaneet suosiotaan.  Kaipaisin jatkossa kokonaisvaltaisempaa pohdintaa. Arveluttaa myös se, että tällaisessa asiassa kaikki munat laitettaisiin samaan koriin.

Toivon, että selvittelyssä otettaisiin huomioon oikeasti vaihtoehtoisia ratkaisuja. Piirin strategiassa on nostettu ulkokuntamyynnin voimakas lisääminen yhdeksi painopistealueeksi. Uskon, että siinä voisi olla Salon sairaalan mahdollisuus. Tarvittaisiin vain piirin johtavien virkamiesten täydellinen asennemuutos. Mitenhän sen saisi aikaan?

 

1 kommentti .

On katsottava omaa roskapussia pidemmälle

Keskiviikko 10.4.2013 klo 20:43

Jätteenkuljetus tuntuu edelleen olevan elämää suurempi asia Salossa, vaikka omasta mielestäni se ei ole tällä hetkellä kaupungin murheista suurin.

Monelle valtuutetulle tuntuu tuo kuljetusjärjestelmän päätösprosessikin olevan aika lailla epäselvä. Valtuusto ei oikeasti tule asiasta päättämään, vaan on lausunnon antajan roolissa. Lopullisen päätöksen asiassa tekee itsenäisesti jätehuoltolautakunta. Siinä tapauksessa, että valtuusto antaisikin lausunnon joka puoltaa lain ehdot täyttämätöntä järjestelmää, joutuu jätehuoltolautakunta melkoisen hankalaan välikäteen. Päätöksen perustelujen tulee olla lain mukaan kestäviä, pelkkä mutu-tuntuma tai mielipide ei ole peruste. Perusteeksi ei myöskään riitä se, että oma jätesäkki on kulkenut hyvin tähänkin asti.  Päättäjien olisi hyvä nähdä omaa roskapussiansa pidemmälle. Nyt on katsottava jätehuollon kokonaisuutta.

On selvää, että tällä hetkellä nykyjärjestelmä ei täytä lain vaatimuksia.  Salon alueella on 15 % kiinteistöistä tällä hetkellä ilman sopimusta, paikkaavan järjestelmän piirissä. Kiskossa tuo määrä on jopa 90%. Uuden lain myötä tuo paikkaava järjestelmä tulee poistumaan. Alueella missä keräily on helppoa,  lähinnä keskusta-alueella, se toimii melko kattavasti.  Sen sijaan haja-asutusalueella missä jätepöntöt ovat luonnollisesti myös hajallaan, keräily ei kiinnosta koska se on kallista ja hankalaa. Siksi tarvitaan kunnan järjestämää paikkaavaa järjestelmää, joka taas aiheuttaa päällekkäistä työtä ja ylimääräisiä kustannuksia. Toisaalta meille on joillain alueilla syntynyt luonnollinen monopoli, koska palvelua on tarjoamassa vain yksi yrittäjä.

 Yksinkertaistetusti kyse on siitä, että muutamaa alalla toimivaa kuljetusyrittäjää halutaan suojata aidolta kilpailulta.  Vaikea nähdä, kenen etu se oikeasti on. Molemmissa vaihtoehdoissa kuljetuksia hoitavat jatkossakin yrittäjät, koska kunnallisella jäteyhtiöllä ei jätteenkuljetuskalustoa ole.

1 kommentti .

Huoli on yhteinen

Tiistai 26.3.2013 klo 21:59 - - ulla -

Salon kaupunginhallitus allekirjoitti eilen Suomen kuntahistorian ehkä surkeimman tilinpäätöksen. Kaupungin vuoden 2012 tilinpäätös on 40,1 milj. euroa alijäämäinen. Samassa kokouksessa hallitus joutui päättämään äänin 7-6 lomautuksista myös tälle vuodelle, valitettavasti. Ennen vaaleja ei kukaan halunnut lomautuksia tälle vuodelle. Ei niitä nytkään kukaan halua.  Joskus vain tilanne on sellainen, että vaihtoehtoja ei ole. Kuntatyönantajan keinovalikoima on olematon, jos sopimishaluja ei ole. Pelkästään kynistä ja kumeista nipistämällä ei tästä tilanteesta selvitä.

Ennen vaaleja saatettiin kuvitella, että viime vuodesta kaikki osapuolet olisivat oppineet jotain. Niin ei kuitenkaan käynyt. Kävimme vertailukuntahankkeen puitteissa tutustumassa Seinäjoella. Siellä paikallinen virkamies kertoi, että olivat saaneet neuvottelupöytään melko kattavasti eri työntekijäjärjestöjä. Lisäksi siellä oli suuri, jatkuvasti kasvava määrä ns. villejä, liittoon kuulumattomia työntekijöitä, jotka halusivat itse tehdä paikallisen sopimuksen. Siellä oli pystytty päättämään sopimuskorotusten myöhentämisestä loppuvuoteen, ja siten pystytty välttämään yt-neuvottelut heidän osaltaan. Meillä Salossa ei minkäänlaisiin neuvotteluihin päästy, koska ”mikään ei ollut muuttunut viime vuodesta”. Niinpä sitten jouduimme lomautusten tielle koska ”mikään ei ollut muuttunut viime vuodesta”.

Henkilöstöllä on nyt mahdollisuus lomautuksen sijaan valita palkattomat vapaat tai vaihtoehtoisesti työajan lyhentäminen, siis muutama tunti vähemmän töitä viikossa. Palkattomien vapaiden pitäminen on lomautuksia joustavampi ja nopeampi menettely. Viime vuonna palkattomien vapaiden ansiosta vältettiin merkittävä osa lomautuksista. Esimerkiksi johtavista virkamiehistä monet pitivät palkattomat vapaat vapaehtoisesti, ja siksi heitä ei lomautettu. He osallistuivat kuitenkin osaltaan talkoisiin.

Mukavaa ei nyt ole kenelläkään. Palkkataso meillä Salossa on kuitenkin yli 10 prosenttia korkeampi kuin muissa kaupungeissa. Työehtosopimus takaa sen, että palkkatasoon ei niin vain pysty puuttumaan. Ainoa tie on siis tehdä töitä pienemmällä väellä. Ihmettelen hiukan joidenkin johtavien päättäjiemme huutoa siitä, että lomautusten kuuluu näkyä kuntalaisten arjessa. Minusta yhteinen tavoite tulee olla se, että ne näkyisivät mahdollisimman vähän.

Kaikki keinot tarvitaan nyt käyttöön, huoli on yhteinen. On perätty konkreettisia leikkauskohteita. Pieniä puroja ja säästölistoja tarvitaan lomautusten ohella, ja varmasti myös verojen ja maksujen korotuksia on tulossa. Konkreettinen toimi on myös organisaatiouudistus joka on nyt valmisteilla. Se on saatava käsinkosketeltavan konkreettiseksi siten, että sen tuomat henkilöstövähennykset pystytään viemään oikeasti toteutuksen tasolle heti ensi vuonna. Hallintoa on kevennettävä ja vastuuta siirrettävä alaspäin, lähemmäs suorittavaa tasoa. Siitähän ne Seinäjoella olivat aloittaneet koko selviytymissuunnitelman tekemisen; hallinnon voimakkaasta keventämisestä. Siellä tehdään hommat nyt kuulemma lähes samalla organisaatiolla kuin ennen suurta kuntaliitosta. Siinä riittää meille Saloonkin haastetta, eikä aikaa ole tuhlattavaksi!

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvä paha bioenergia

Tiistai 19.2.2013 klo 14:22 - - ulla -

Meillä Suomessa, ja erityisesti juuri täällä Varsinais-Suomessa on meneillään melkoinen teollisuuden rakennemuutos. Elektroniikkateollisuus on siirtänyt toimintojaan muualle, ja telakkateollisuus on suurissa vaikeuksissa.  Myös metsäteollisuus, jota on pidetty Suomen teollisuuden kivijalkana, jatkaa ulkoistamisiaan.

Tällaisessa tilanteessa pienten ja keskisuurten yritysten merkitys työllistäjinä kasvaa entisestään.  Nyt olisi harkittava rohkeasti uusia vaihtoehtoja, jotka kumpuavat meidän omista vahvuuksistamme sekä  luontaisista olosuhteista ja edellytyksistämme. 

Ruotsissa on jo ymmärretty, että ilmastomuutos ja ruokakriisi tulevat olemaan merkittäviä muutoksia taloudellisessa mielessä.  Yritykset jotka tuovat helpotusta näihin ongelmiin, tulevat olemaan kasvualoja koko maailmassa. 

Suomi on jo nyt bioenergian käytön kärkimaita Euroopassa. Bioenergian tuotantoa ja käyttöä halutaan edelleen lisätä, tavoitteena erityisesti fossiilisten polttoaineiden käytön ja tuontipolttoaineista riippuvuuden vähentäminen ja sitä kautta energiaomavaraisuuden kasvattaminen.  Lisäksi bioenergian lisäämisellä nähdään olevan suuria työllisyys- ja aluepoliittisia hyötyjä. Tulisi olla itsestään selvää, että maassa, jonka energiaomavaraisuus jää noin 30 prosenttiin, pitäisi käyttää kaikki kotimaiset energialähteet.

Alalle tarvitaan nykyistä pitkäjänteisempää politiikkaa. Usko alan vaatimien investointien kannattavuuteen on vähentynyt vallalla olevan lyhytjänteisen tuki- ja veropolitiikan sekä lisääntyvien normien myötä. Myös EU:n suunnittelemat säädökset liittyen biomassan kestävyyskriteereihin luo uhkakuvia puuenergian tulevaisuudelle. Tulossa saattaa olla kestämättömiä uudistuksia ja uutta byrokratiaa metsänomistajille.

Euroopassa tunnetaan huonosti meillä Suomessa harjoitettavaa pitkäjänteistä metsäpolitiikkaa, ja nyt tämä tietämättömyys uhkaa kotimaisen puuenergia-alan kehitystä. Näitä asioita ei voi tarkastella kovin lyhyen aikajakson puitteissa. Muuten on vaarana, että puuenergialle käy kuten turpeelle on jo Suomessa käynyt; sitä ei enää lasketa uusiutuvaksi energiaksi.

Ruotsissa turpeella tuotetulle sähkölle annetaan tukea uusiutuvan energian sähkösertifikaattien muodossa. EU on hyväksynyt Ruotsin järjestelmän. Ruotsi on perustellut turpeen tukea nimenomaan ympäristösyillä. Kotimaisena polttoaineena turpeella on huomattava aluepoliittinen, työllistävä ja energiahuollon varmuutta lisäävä vaikutus. Ei voi kuin ihmetellä, miksi nämä asiat ovat täällä meillä niin paljon vaikeampia kuin lahden takana Ruotsissa. Osaisikohan Ville Niinistö tuohon vastata?

Maan edellinen hallitus vei näitä asioita määrätietoisesti eteenpäin. Nyt vauhti on pysähtynyt, ja kehitys kääntynyt väärään suuntaan.  Uudistuksiin pitäisi pyrkiä vaikuttamaan nyt nopeasti, ennen kuin päätöksiä tehdään.  Usko alan tulevaisuuteen on palautettava, onhan kyse kansallisen omaisuutemme käytön tulevaisuudesta.____________________________________________________

Kommentoi kirjoitusta.

Knuutin Knuppina

Maanantai 14.1.2013 klo 19:25 - - ulla -

”Knuutin knuppi, joulun loppu, sontarikko käteen, kaalikuppi eteen.”  Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan Nuutin päivän kansanomaiseen sisältöön kuului ennenvanhaan tavallisten arkitöiden aloittaminen – ja toisaalta joulujuomien lopettaminen. Edessä on siis härkäviikot, monen viikon juhlaton kausi ennen laskiaista. Entisen kylänmiehen mukaan tuo Knuutin knuppi on juuri tämä, Nuutin päivän jälkeinen päivä.

Arkea on mukava aloittaa tällaisessa kauniin kirpeässä talvisäässä. Viime viikkoon jatkuneet väännöt luottamushenkilöpaikoista saivat sinettinsä uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa viime torstaina.  Valtuuston kokous oli yllättävän asiallinen ja leppoisa.  Valinnat hyväksyttiin valmistelun mukaan. Hallituksen puheenjohtajistoon valittiin naiskolmikko, mikä ei ole ihan tavallista. Itse otin vastaan hallituksen toisen varapuheenjohtajan pestin. Lähden uuteen kauteen innolla ja avoimin mielin. Uusi hallitus aloittaa toimintansa ensi viikolla.

Mielenkiinnolla odotan, miten uusi valtuusto tulee jatkossa työskentelemään. Aloitteita ilmeisesti tullaan ainakin tehtailemaan entistä enemmän. Torstaina jo tuli esitys siitä, että kaupungin vanhuspalvelusuunnitelma pitäisi tehdä kokonaan uusiksi. Aloitteen tekijänä oli kokoomuksen uusi valtuutettu Marjatta Halkilahti. Hänhän on nyt menneet neljä vuotta  aktiivisesti pitänyt esillä vanhustenhoidon tilaa sekä sitä, miten huonosti ko. lautakunta on hommansa hoitanut. Asia oli muistaakseni myös hänen vaaliteemansa. Siksi tuntuukin minusta perin kummalliselta, että hän ei nyt ottanut asioissa vastuuta ja lähtenyt itse mukaan sote-lautakuntaan kun siihen olisi ollut mahdollisuus. Puskista on helppo huudella, ja sama huutelu todennäköisesti jatkuu nyt sitten seuraavat neljä vuotta.

Itse asiasta olen sitä mieltä, että nyt olisi viisaampaa kohdistaa alati niukkenevia resursseja enemmän käytännön työn tekemiseen kuin jatkuvaan ohjelmien ja suunnitelmien laatimiseen. Suunnitelmat on välillä saatava myös elämään, konkreettiselle tasolle. Meillä voimassa olevaa vanhuspalveluiden kehittämisohjelmaa vuosille 2012 – 2020 on tarkoitus seurata, arvioida ja päivittää, mikä on hyvä asia. Näinkin muuttuvassa toimintaympäristössä kuin nyt elämme, on melko haasteellista laatia täysin aukotonta ohjelmaa kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Salon Keskustan valtuustoryhmää...

Tiistai 1.1.2013 klo 20:06

Valtuustokauden viimeisessä kokouksessa napattu kuva valtuustoryhmästämme. Valitettavasti kaikki valtuutetut eivät olleet paikalla. Kuva Arto Mäkinenkeskustan_valtuustoryhma_11122012_3_am2.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Onnellista Uutta Vuotta 2013!

Maanantai 31.12.2012 - - ulla -

On vuoden viimeinen päivä. Yritin mielessäni koota yhteen kuluneen vuoden kohokohtia ja tärkeitä tapahtumia, kuten tässä vaiheessa kaiketi kuuluu tehdä.  Taaksepäin katsoessa omaa elämää voi olla sekä tyytyväinen että kiitollinen.  Jos ei ole ollut suuria huippuja, niin ei sitten suuria vastoinkäymisiäkään. Maraton jäi tänä vuonna osaltani puolikkaaksi, mutta siihen on oltava nyt tyytyminen. Ja nyt kun vuosi vaihtuu, taas luvataan elää terveellisemmin ja olla energisempiä. Hiihtokausi alkakoon, uudet sukset odottavat eteisen nurkassa, ja jokakeväinen hiihtoreissu tyttöjen kanssa on jo varattu. Siitä se taas lähtee.

Politiikan rintamalla vuosi on ollut mielenkiintoinen ja tapahtumarikas. Alkuvuodesta käytiin presidentinvaalit, ja Suomi siirtyi Saulin aikaan. Kesällä kokoonnuimme Rovaniemelle valitsemaan puolueelle uudet johtajat. Nuo valinnat ovat osoittautuneet hyviksi ja oikeiksi. Viimeisten, eli syksyn kunnallisvaalien tulos odottaa vielä lopullista toteutumistaan. Vaalit menivät ryhmämme osalta kohtuullisesti. Saimme torjuntavoiton. Luottamusmiespaikat jaetaan tammikuussa. Paikkajako luultavasti sujuu ryhmämme osalta ilman suurta draamaa. Jännitystä valintoihin sen sijaan näyttää tulevan kaupunginhallituksen puheenjohtajapestin osalta.

Hallintosääntöuudistuksen kanssa on väännetty koko vuosi, mutta lopputulokseen ei päästy kuin vasta viimeisessä valtuustossa useiden äänestysten jälkeen. Tuosta valmisteluprosessista pitäisi nyt ottaa opiksi, ja toivonkin että ensi vuodelle osuva organisaation uudistustyö sujuisi vähän toisenlaiseen malliin. Myös viimeinen sote-lautakunnan kokous sai ikäviä piirteitä, kun paljon puhuttanut Attendo-asia runnottiin läpi ilman suurempia keskusteluja. Tuota asiaa pääsemme puimaan vielä alkuvuodesta uudelleen.  Kyse on sen kokoluokan asiasta, että siitä on oltava mahdollisuus keskustella laajemmalla joukolla. Kaupunkiinhan on tulossa toinenkin alan toimija, Helsingintielle. Kaipaisin parempaa vertailua, ja myös kilpailutusta eri toimijoiden kesken.

Vuosi sitten emme tienneet minkälaisissa olosuhteissa tätä vuotta ja mennyttä valtuustokautta päätämme. Työpaikkojen menetys ja Nokian ajas ajo oli aistittavissa, mutta sen nopeus ja voima yllättivät kuitenkin ikävästi.  STX-telakan  risteilijätilauiksen karkaaminen Turun sijasta Ranskaan oli ikävä joululahja meille varsinaissuomalaisille.  Teollisuuden rakennemuutos koettelee tätä aluetta toden teolla. Työttömyysluvut ovat karmeita. Siinä haastetta tulevalle vuodelle.

Tulevaisuuden haasteet ovat valtavat, ja nyt tarvitaan yhä parempaa yhteistyötä eri tahojen, sekä virkamiesten että luottamusmiesten kesken. Ilman yhteistä tahtoa ja päämäärään sitoutumista tästä on vaikea selvitä. Itse olen ollut menneellä valtuustokaudella haastavissa paikoissa. Siitä huolimatta vaalitulos oli hyvä, ja olen valmis kantamaan vastuuta siltä paikalta joka minulle kuuluu.  Uskon, että kuntalaiset pystyvät hyväksymään myös vaikeat päätökset, kun ne heille oikein ja totuudenmukaisesti perustellaan. Viestintään on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.

Haluan suhtautua tulevaisuuteen positiivisesti. Salon kaupungin ja Varsinais-Suomen suunta on oltava eteenpäin ja ylös.  Suuri kiitos kaikille kavereille, kollegoille ja yhteistyökumppaneille. Tehdään yhdessä tulevasta vuodesta edellistä parempi.

"Jokaiseen päivään on kätketty uusi mahdollisuus. Älä hukkaa sitä".

Kommentoi kirjoitusta.

Rauhallista ja leppoisaa joulunaikaa!

Sunnuntai 23.12.2012 klo 10:23

"Lapsen lailla jouluun kulje,

  kuusen luona silmät sulje.

  Muista joulut entiset

   - tiedän että hymyilet."

Kommentoi kirjoitusta.

Hallintosäätöä...

Lauantai 3.11.2012 klo 17:36 - - ulla -

Ensi maanantain kaupunginhallitus saa hyväksyttäväkseen esityksen uudeksi hallintosäännöksi. Siinä määritellään lautakuntarakenne jäsenmäärineen alkavalle toiselle valtuustokaudelle. Lisäksi valmistelevassa työryhmässä käsiteltiin myös lähidemokratian järjestämistä.

Itse työryhmässä istuneena voin sanoa, että helppoa ei tuo valmistelutyö ollut. Tunteja on istuttu, ja silti valmiiseen esitykseen jäi liian paljon avoimia asioita joista ei päästy yksimielisyyteen.

Lautakuntien määrä vähenee kahdella, ja sekä hallituksen että lautakuntien jäsenmäärät vähenevät kolmestatoista yhteentoista. Näistä saatiin aikaan konsensus melko helpostikin poliittisten ryhmien kesken. Virkamiesten esityksessä jäsenmäärät olisivat pudonneet jopa yhdeksään, mikä on mielestäni liian vähän näinkin laajassa kaupungissa.

Lähidemokratian toteuttamisesta päättää esityksen mukaan jatkossa kaupunginhallitus. Minusta tuo kirjaus ei tue demokratian toteutumista, ja siksi olisin halunnut kirjattavan tuon tehtävän valtuustolle. Tueksi sain ainoastaan pikkuryhmien edustajan, kokoomuksen ja demarien edustajien ollessa toista mieltä.  

Halusin sääntöön myös kirjauksen, jossa lautakuntien päätösvaltaa osastojen organisoinnissa rajataan siten, että valtuusto päättää ainakin koulujen, terveysasemien sekä ympärivuorokautista hoitoa antavien vanhusten palveluyksiköiden lakkauttamisesta. Näin saataisiin laajempaa harkintaa tällaisille palveluverkkoa koskeville suuremmille päätöksille. Tämä kirjaus sinne jo lisättiin, mutta poistettiin kokoomuksen ja demarien vaatimuksesta. Muitakin näkemyseroja jäi ratkaisematta, ainakin lautakuntien tehtäväjaosta sekä toimialajohtajien valinnasta.

Mielestäni hallitukselle nyt tuotu esitys kaventaa demokratiaa. Valtuustolta viedään pois valtaa lautakunnille. En näe tuolle kehitykselle perusteluja. Meillä on kuitenkin vaaleilla valittu valtuusto, jonka tehtävänä on edustaa kuntalaisia. Sillä tulee olla muutakin valtaa kuin tehdä ja käsitellä aloitteita.

Nyt tuli vähän sellainen olo, että kun vaalien tulos ei tyydytä ja kansa on äänestänyt väärin, niin otetaan valtuustolta tehtäviä pois. On oltu huolissaan siitä, toteutuuko demokratia kun valtuusto pienenee. Nyt tuota valtaa syödään sisältä päin.

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos!

Maanantai 29.10.2012 klo 11:33 - - ulla -

Lämmin kiitos äänestäjille suuresta luottamuksesta. Työ Salon parhaaksi jatkuu nöyrällä mielellä, eteenpäin ja ylös. Ollaan yhteyksissä!

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalipäivän aaton ajatuksia

Lauantai 27.10.2012 klo 15:46 - - ulla -

Kotiuduin hetki sitten torilta vaaliteltalta. Laskeskelin, että nämä ovat nyt omalla kohdallani seitsemännet kunnallisvaalit. Ensimmäisen kerran olin ehdokkaana muistaakseni vuonna 1988. Pienessä kunnassa Kiskossa ei juuri vaalikampanjointia ollut, riitti kun kävi ottamassa virallisen valokuvan naamagalleriaa varten. Lehdessä ei tarvinnut mainostaa. Kahvit sentään kaupan edessä tarjottiin.

Nämä toiset suuren Salon vaalit ovat olleetkin jo melkoista karnevaalia tolppamainoksineen ja toritilaisuuksineen. Panostus on joillakin ehdokkailla ollut aikamoinen ja tunnelma kuin eduskuntavaalien alla.

Itse istuvana valtuutettuna ajattelin ehdokkaaksi lähtiessäni, että tähän asti tekemäni työ valtuustossa, lautakunnassa ja muissa luottamuselimissä on se mainos, jonka perusteella äänestäjä voi tehdä valintansa. Ajattelin, että tietoisuus ehdolla olostani riittää äänestyspäätöksen tekemiseen. Siksi oma panostukseni mainontaan on ollut melkoisen vaatimatonta verrattuna moneen muuhun. Toinen syy on se, että haluan käydä kampanjaa omilla varoilla, välttääkseni kiusallisia sidonnaisuuksia. Kun maksan kaikki mainokseni omasta pussistani, voin jatkossakin tehdä päätökset riippumattomasti ja puolueettomasti, äänestäjän ja kuntalaisen etu mielessä.

Uskon ja toivon, että rahan voimalla ei pelkästään näitä vaaleja ratkaista, vaan äänestäjät ovat kyllin valistuneita näkemään myös mainosten taakse. Monet ovatkin tulleet juttelemaan sillä perusteella että ovat vaalikoneesta lukeneet perustelujani, ja kokeneet ne itselleen sopiviksi. Tuntuu, että monet kuntalaiset ovat nyt olleet oikeasti hakemassa itselleen sopivaa ehdokasta.

Meillä Keskustan ehdokkailla on ollut loistava yhteishenki ja tekemisen meininki tässä työsssä. Vaalityö on nyt osaltani ohi, ja valta on äänestäjillä. Niin käy kuin on hyvä, ja siihen tyydytään. Äänestäjien valitsema joukkue lähtee viemään Saloa eteenpäin ja ylös. Huomenna nähdään, ketkä siihen joukkueeseen kuuluvat neljän seuraavan vuoden ajan.

 

" Jos mä oisin sä, mä luottaisin muhun."  Luota sinäkin!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Lähidemokratiaa, tai sitten ei!

Sunnuntai 7.10.2012 klo 14:59 - - ulla -

Ajankohtainen kakkonen teki viime viikolla kyselyä siitä, miten Salon valtuuston pieneneminen 51-jäseniseksi vaikuttaa demokratian toteutumiseen Salon kaupungissa. Kysymys onkin ihan aiheellinen.

Kun kaupunki neljä vuotta sitten aloitti toimintansa, luotiin meille aluetoimikuntamalli pitkälti Arto Kosken aloitteesta ja valmistelusta. Tällaista alueellista toimintamallia on pidetty edellytyksenä kuntaliitosten toteuttamiselle ja onnistumiselle. Kuntalaki korostaa yhä enemmän alueellisen vaikuttamisen järjestämisvastuuta. Salon malli on herättänyt kiinnostusta ympäri Suomen, ja siihen on käynyt tutustumassa ihmisiä eri puolilta. Aluetoimikunnissa on ollut  mukana iso joukko kaupungin kehittämisestä kiinnostuneita kuntalaisia.

Nyt järjestelmää ollaan kuitenkin ajamassa alas. Osittain syynä ovat säästöt, mutta se ei yksinään voi selittää näitä pyrkimyksiä. Mallia pystyttäisiin jatkamaan myös pienemmillä resursseilla, jos vain tahtoa olisi. Perusteluna on tuotu esiin mm., että tällaista toimintaa ei tarvita reuna-alueilla, kun ei sitä ole kaupungin keskustassakaan!

Me Keskustan ryhmässä olemme olleet puoltamassa aluetoimikuntien jatkoa. Ei siis aivan nykyisellä mallilla, mutta kuitenkin. Toimintaa voisi jalostaa siten, että kokoukset olisivat täysin avoimia kuntalaisille, jolloin asukkaiden tiedonsaanti paranisi.  Sen lisäksi byrokratiaa ja virkamiestyötä voitaisiin vähentää siten, että toiminta kevenee ja ketteröityy, sekä euroja säästyy.  Valitettavasti kaksi muuta suurta valtuustoryhmää ovat jo kantansa lyöneet asiassa lukkoon, ja olemme jääneet yksin pienten puolueiden kanssa puolustamaan lähidemokratian toteuttamista Salossa.

Kun valtuusto pienenee 51-jäseniseksi, ja samaan aikaan lautakuntien määrä vähenee sekä niiden jäsenmäärä pienenee yhteentoista, on demokratiavajeen uhka kaupungissa todellinen.  Päätöksiä tehdään silloin yhä pienemmällä porukalla.

Kommentoi kirjoitusta.

Konttorihotellissa on edelleen ideaa!

Torstai 4.10.2012 klo 21:16 - - ulla -

Viime viikolla Turussa pidetty aluevaalikokous pohti Salon vahvuuksia, mihin Salo voisi profiloitua ja millä nousta tästä kurjuudesta. Yhtenä ehdotuksena esille nousi etätyön tekeminen ja tukeminen, ns. toimistohotelli. Myös Jukka Hulkkonen nosti asiaa esille maanantaina pidetyssä viestintä- ja markkinointiseminaarissa, jossa muuten oli hävettävän vähän yleisöä paikalla.  Asia kuulosti heti hyvinkin tutulta. Muistin kirjoittaneeni siitä Salon Seudun Sanomissa joskus aiemmin. Löysin kirjoitukseni kotisivuiltani, 16.1.2010 otsikolla ”Konttorihotellissa on ideaa!”  Silloin avaukseni leimattiin laitakaupunginvaltuutetun surkeaksi yritykseksi pelastaa vanha kunnantalo päätymästä myyntilistalle.

Olen silti edelleen sitä mieltä, että ajatus on mitä mainioin. Meillä on loistavat asuinolosuhteet ihmisille jotka haluavat rauhallisempaa asumista pois suurista kaupungeista. Ja heitähän nykyisin riittää. On paljon työtä joka ei ole paikkaan sidottu. Riittää pieni toimisto ja kunnon tietoliikenneyhteydet.  Meillä on vanhoja kunnantaloja, joita on nyt yritetty myydä muutama vuosi huonoin tuloksin. Eikö olisi kaupungin kannalta parempi ottaa niitä käyttöön kuin antaa rapistua paikoilleen. Ja samalla kattaa ylläpitokustannuksia vuokrilla.

Ottaisiko tämä asia nyt paremmin tuulta purjeisiin kun sen esittää minua viisaampi taho? Sitä sopii ainakin toivoa!

Kommentoi kirjoitusta.

Ylen suuri vaalikeskustelu Salossa

Maanantai 1.10.2012 klo 20:37

Viime viikolla lähetettiin suorana lähetyksenä Ylen suuri vaalikeskustelu Salosta. Ennen lähetystä evästimme eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Kimmo Tiilikaista.ylen_suuri_vaalikeskustelu_salossa_27092012_am_0942.jpg

Kuvassa Salon Keskustan ehdokkaita Kimmon seurassa.  Vasemmalta Olga Kulmala, Jaana Loimisto, Petra Alanne, minä, Kimmo Tiilikainen, Asko Määttänen, Tauno Kanerva ja Miikka Martti. Kuvan nappasi Arto Mäkinen.

Kommentoi kirjoitusta.

Viikon varrelta

Perjantai 14.9.2012 - - ulla -

Loppuviikon puhutuimmat ovat olleet ehdottomasti teknisen lautakunnan sekä liikunta-ja nuorisolautakunnan investointisuunnitelmat.  Kritiikkiä on tullut rajusti sekä kiertoliittymästä että urheilukentästä. Se on aika ymmärrettävää,  kun ottaa huomioon minkälaisia aikoja parhaillaan elämme.

Salon seudun sanomien otsikointi, ”kaupunki rakentaa kiertoliittymän”, on sikäli harhaanjohtava, että mitään rahoja ei ole vielä päätetty jakaa. Budjetin valmistelu on vasta käynnissä.  Lehden jutusta saa kuitenkin sen käsityksen, että päätökset on jo lyöty lukkoon. Tekninen lautakunta on varmaankin imenyt vaikutteita Uudenkaupungin kaupunginjohtajalta, joka kertoi Uudenkaupungin laatoittaneen lähes koko kaupungin elvyttävänä toimenpiteenä silloin, kun kaupungin tilanne oli huonoimmillaan.

Myös sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsittelimme budjettia viime keskiviikkona. Me olimme toivomuksissamme niin maltillisia, että emme tainneet juuri uutiskynnystä ylittää. Suurin summa varattiin Moision vanhustentalon peruskorjaukseen, joka on jo aiemmin aloitettu ja edelleen kesken.  Vanhusten ympärivuorokautisten hoitopaikkojen turvallisuustason nostoon varattiin myös rahaa, useammalle vuodelle. Se tarkoittaa siis sammutusjärjestelmiä, jotka tällä hetkellä puuttuvat. Otimme investoinneissa tietoisesti maltillisen linjan. Silti saimme aikaan erittäin alijäämäisen budjetin. Tiedän, että käyttötaloutta ja investointeja ei voi suoraan verrata keskenään. Silti herää mielessäni ajatus ja epäilys, että onko kaupungin toimialojen kesken resurssit jaettu oikein!

Kokouksessa käsiteltiin myös aloitteeni, jonka tein kesäkuussa. Ilokseni se sai myönteisen vastaanoton. Vanhusten päivätoiminta päätettiin kesällä lakkauttaa, ja eniten siitä tuntui harmia olevan omaishoitajille, joille tuo päivätoiminta soi hengähdystauon.  Nyt pitäisi tähän asiaan tulla parannusta vapaapäivien paremman organisoinnin muodossa.  Tämä saatta myös tuoda loppupeleissä säästöä, koska se auttaa omaishoitajia jaksamaan paremmin. Tämä on pieni askel yhteiskunnalle, mutta saattaa olla iso askel yksittäiselle omaishoitajalle. 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »